PDS; het prikkelbare darm syndroom
HET STEMPELTJE DAT IK OOK OOIT KREEG BIJ DE HUISARTS
Ik had jarenlang vreselijk veel last van buikpijn, een opgeblazen buik en vermoeidheidsklachten. De huisarts drukte maar liefst drie keer op mijn buik en de diagnose was gesteld. Ik moest leren leven met PDS; het Prikkelbare Darm Syndroom
Veel cliënten die bij mij in de praktijk komen hebben dit stempeltje ook gekregen. Maar wat is het eigenlijk?
Iemand met PDS heeft waarschijnlijk chronische darmklachten bestaande uit buikpijn en ontlastingsproblemen die vaak gepaard gaan met een opgezette buik, verstopping, dunne ontlasting, wisselende ontlasting, misselijkheid en/of vermoeidheid.
Wat iedereen met PDS gemeen heeft is dat er geen duidelijke oorzaak gevonden is. Er is geen sprake van een ontstekingsziekte zoals Crohn of Colitis, poliepen, tumoren of een allergie voor gluten of koemelk. Wat ook nog kan is dat er helemaal geen verder onderzoek is gedaan.
Dus, je wordt met de stempel PDS naar huis gestuurd, kunt vezelzakjes ophalen bij de apotheek en met een paracetamol in bed gaan liggen tot het weer over is. Het enige wat zeker is is dat je klachten weer terugkomen, je weet alleen nog niet wanneer.
Maar wat als ik je zeg dat je geen PDS hebt, maar gewoon de oorzaak van jouw klachten nog niet hebt gevonden?
Want ook jouw klachten hebben een oorzaak, maar soms moet je even bereid zijn om door te zoeken. Misschien heb je een voedingsintolerantie, overgroei van gisten zoals Candida, parasieten, histamine-intolerantie of toch een laaggradige ontsteking.
Ik zie PDS als een verzamelbak van klachten waar de oorzaak nóg niet voor gevonden is.
Door de onderliggende oorzaak op te speuren met bijvoorbeeld een intolerantie- en/of een ontlastingsonderzoek kom je erachter wat de onderliggende oorzaak is van jouw klachten. Geen pleisters (meer) plakken, maar de oorzaak aanpakken voor een duurzame en gezonde oplossing
Ben jij er klaar voor? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek bij mij in.