Hoe kom ik mijn werkdag door zonder middagdipje en sloten koffie?
Another day at the office… het is een uurtje of 3 in de middag. Na de lunch heb je weer plaats genomen achter je computer of misschien heb je je bammetjes wel achter je bureau opgegeten. Nog even een paar taken van je to-do-list afstrepen voordat de volgende vergadering begint. Je voelt de energie uit je lichaam stromen, kan je ogen bijna niet openhouden of je hebt ineens enorm veel zin in chocolade of drop. Voor je het weet sta je om de 10 minuten te graaien in de snoeppot of sta je bij het koffiezetapparaat voor je zoveelste bakkie troost.
Wat veroorzaak de welbekende ‘middagdip’?
Er zijn een aantal redenen waarom je na de lunch moe wordt. De eerste reden is je biologische klok, die ervoor zorgt dat je lichaamstemperatuur ergens tussen 14 en 16 uur daalt. Het gevolg is dat je lichaam melatonine gaat produceren en daar word je dan weer slaperig van. Het is niet voor niks dat Spanjaarden een siësta (middagdutje) doen na de lunch.
Toch speelt dit een relatief kleine rol, want heel veel mensen hebben naast een middagdip ook last van een ‘after-dinner-dip’. En dit ligt aan je voedingspatroon.
Bloedsuikerschommelingen kunnen de oorzaak zijn van jouw middagdip.
Oké ik ga proberen dit simpel uit te leggen.
Wanneer je koolhydraten eet (ook de goede) breekt je lichaam deze af tot suiker of glucose. Dit veroorzaakt een piek in de bloedsuikerspiegel, ook wel je bloedglucosespiegel genoemd. Wanneer je bloedglucosespiegel snel stijgt wordt er meer insuline aangemaakt en ontstaan er schommelingen. Wanneer je te veel en te vaak koolhydraten eet wordt er te veel insuline aangemaakt, hierdoor daalt de hoeveelheid suiker in je bloed. En dit veroorzaakt jouw middagdip.
Leuk al die theoretische kennis, maar wat kan ik doen om een middagdip te voorkomen?
Vervang eens een deel van de koolhydraten van je ontbijt of lunch door eiwitten en gezonde vetten en voeg wat groenten toe voor extra vezels. Eiwitten, vetten en vezels houden je bloedglucosespiegel stabieler en zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Kies daarnaast voor volwaardige koolhydraatbronnen, zoals volkoren brood, quinoa of havermout. En beweeg! Loop na de lunch lekker een rondje buiten. Dit zorgt ervoor dat de energie niet gelijk opgeslagen wordt, maar gebruikt wordt voor beweging.
Nu hoef je echt niet elke ochtend van die fancy bowls/smoothies etc te gaan maken. Het kan ook makkelijk, snel, simpel en voedzaam zijn.
Mijn favoriete ontbijt/lunch:
- Magere kwark met zelfgemaakte granola of van Eat Natural
- Havermout met sojamelk en kaneel
- Volkoren brood met ei
Benieuwd hoe dit bij jou zit? Stuur mij dan een berichtje!