Hoe herken je ongezonde darmen?

In je darmen leven héél veel bacteriën. Wanneer deze in balans zijn, geldt dat eigenlijk ook voor de rest van je lichaam. Helaas gaat er weleens wat mis door bijvoorbeeld veel stress, antibiotica, medicatie, ongezonde/verkeerde voeding (voedingsintolerantie) en dan kunnen de slechte bacteriën het gaan overnemen van de goede darmbacteriën. Je hebt ze allebei nodig hoor, die goede en slechte darmbacteriën. Alleen wel in de juiste verhoudingen ☯️

Ik kom op dagelijkse basis veel klachten tegen. Ik had ze zelf trouwens ook jarenlang. Buikpijn, een opgeblazen buik en vermoeidheidsklachten.

Klachten die voorkomen bij ongezonde darmen zijn voornamelijk buik- en huidklachten, vermoeidheid en een hormonale disbalans.

Maar hoe herken je nou ongezonde darmen?

1. Je hebt buikpijn, een opgeblazen gevoel en/of meer gasvorming

2. Je gaat te vaak of niet vaak genoeg naar de wc
Dat betekent 1 of 2 keer per dag, volgens je eigen regelmatige patroon, soepel, snel en zonder krampen en/of pijn.

3. Je hebt last van huidontsteking en acne
Je darmen hebben een directe invloed op de balans van bacteriën op je huid. Onbalans in je darmen betekent dus ook een onbalans op je huid.

4. Je bent aangekomen in gewicht
Dit wordt namelijk beïnvloed door bacteriën omdat zij helpen bij het afbreken van voedsel en het opnemen van voedingsstoffen.

5. Je hebt last van sugar cravings
Gist is gek op suiker. Heb je te veel gist in je darmen, zoals Candida? Dan krijg jij dus die sugar cravings! Uiteindelijk houd je zo je ongezonde darmcyclus in stand.

6. Je hebt een wisselende of verminderde stemming, slaapproblemen of een verhoogde pijngevoeligheid
Serotonine komt voor 95% in je maag-darmkanaal voor. Darmproblemen kunnen dus de oorzaak zijn van een serotoninetekort.

Wat kun je zelf al doen?
🌈Begin eens met 400-500 gram (liefst biologische) groenten per dag te eten. Laat suiker en andere bewerkte voedingsmiddelen staan. Zorg voor voldoende gezonde vetten (noten, avocado, vette vis) en eiwitten. Kom lekker in beweging en ontspan. Zo komt je buik tot rust en voelt de rest van je lichaam zich ook veel beter!

Kom je er toch nog niet alleen uit? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in🌿

Previous
Previous

Het belang van ontspanning voor gezonde darmen

Next
Next

Is histamine de stiekeme oorzaak van jouw klachten?