De beste dokter staat in de keuken

“Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding” - Hippocrates 460 jaar v.C.

Hippocrates, grondlegger van de Westerse Geneeskunde, wist het al: de beste dokter staat in de keuken! Maar hoe word je nou die keukendokter? Hoe weet je welke voeding preventief voor je gezondheid werkt? In de afgelopen jaren is er rondom die vraag steeds meer aandacht voor een orthomoleculaire invalshoek. In dit blog ga ik je hier meer over vertellen.

Wat is nou orthomoleculaire voeding?
De letterlijke betekenis van orthomoleculaire voeding komt uit het Grieks. Orthos betekent: ‘juist, gezond’. En Moleculair betekent: ‘ betreffende moleculen’. De betekenis van Orthomoleculair betekent dus ‘gezonde moleculen’. Het principe is dat je de juiste voeding gebruikt die jouw lichaam nodig heeft.

Je zou het kunnen vergelijken met de onderdelen van een auto. Als je een auto-onderdeel weghaalt, werkt de auto niet meer goed. Hij is niet meer vooruit te branden, slijt sneller of start niet.

In je lichaam werkt dit hetzelfde: je hebt alle voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren en om vet te verbranden, je energiek te voelen en lekker in je vel te zitten.

De theorie van de orthomoleculaire voeding gaat ervan uit dat ons westerse voedingspatroon niet de voedingsstoffen levert die wij echt nodig hebben. We eten in verhouding te veel koolhydraten, te weinig eiwitten en te weinig gezonde vetten. Dit betekent in de praktijk dat we aan de ene kant celopbouwende (orthomoleculaire) voeding in het patroon moeten toevoegen en aan de andere kant voeding moeten uitsluiten om de gezonde balans terug te krijgen.

Door een ‘juist’ voedingspatroon ontstaat er in eerste instantie meer energie. Daarnaast zijn er ook andere positieve gevolgen, zoals: een beter slaappatroon, een rustiger hoofd, minder stressgevoeligheid, minder krampen, minder hoofdpijn, meer gewichtsverlies en een meer helder bewustzijn. Genoeg voordelen dus om je hier eens in te verdiepen!

Verschil reguliere- en orthomoleculaire gezondheidsadviezen
Er zit een groot verschil tussen de reguliere - en orthomoleculaire gezondheidsadviezen. Reguliere gezondheidsadviezen gaan meer over symptoombestrijding. Je hebt een klacht en hier wordt een medicijn of pijnstiller voor voorgeschreven. Dit werkt natuurlijk voor de korte termijn, maar is geen langdurige oplossing en je pakt de kern van het probleem (de klacht) niet aan.

Bij orthomoleculaire gezondheidsadviezen wordt er op een andere manier naar de klacht gekeken. Er is meer aandacht voor de oorzaak van de klacht en het is minder gericht op het bestrijden van symptomen. Dit maakt dat een orthomoleculair advies nooit uit slechts één advies bestaat, maar vaak een totaalplan is waarin je hele leefstijl wordt meegenomen. Het streven is om ziekten buiten de deur te houden.

Geen diëten, quick-fixes of voedingsschema’s
Een orthomoleculair therapeut kijkt bij het geven van voedingsadviezen veel meer naar het individu. Er wordt onder andere gekeken naar geslacht en leeftijd, maar ook in hoeverre het lichaam in staat is om alle voedingsstoffen goed op te nemen. Werken de darmen wel goed? Welke klachten zijn er? En welke medicatie wordt er gebruikt?

Het gaat hierbij altijd om een combinatie van onder andere voeding, beweging, ontspanning en je mindset. 

Wil jij graag een advies dat bij jou als individu past? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan!

Esmée
Voedingsdeskundige Green Studio

Previous
Previous

Mijn eigen verhaal

Next
Next

Tips voor een goede hormoonbalans