5 Tips om goed voor je darmen te zorgen

In onze darmen leven een héél groot aantal aan micro-organismen. Bij elkaar wegen ze zo’n 1,5-2 kg. Je kunt daarom vast nagaan dat ze heel belangrijk zijn voor onze gezondheid.

We hebben allemaal ‘goede’ en ‘slechte’ darmbacteriën. Je hebt ze beide nodig, maar wel in de juiste verhouding. Ze zijn samen het meest succesvol wanneer ze zo divers en gevarieerd mogelijk zijn. Dan is alles lekker in balans en ben je goed beschermt tegen indringers. En daar houden we van toch? Lekker in balans! ;-)

Wanneer die diversiteit afneemt en er bijvoorbeeld meer slechte darmbacteriën zijn dan goede - of andersom - ontstaan er klachten, zoals darmkrampen, een opgeblazen buik, diarree of andere spijsverteringsproblemen.

Om je darmen lekker in balans te houden is een gezonde leefstijl die bij jou past essentieel. Ik geef je 5 tips:

1. Eet zo puur en gevarieerd mogelijk met veel (heel veel) groenten 🌈
Eet minimaal 400-500 gram groenten per dag en varieer.

2. Eet op een rustige plek, kauw goed en eet niet vaker dan 3-4 keer per dag.

3. Ontspan 😌
Stress is funest voor onze spijsvertering en dus voor onze darmen. Het legt je vertering stil. Vroeger betekende stress dat je moest rennen voor bijvoorbeeld een sabeltandtijger. En dan is er geen tijd voor het verteren van voedsel. Alleen in een ontspannen staat kunnen je darmen hun werk doen. Rest and digest dus.

4. Beweeg 🚶‍♀️
Minimaal 30 minuten per dag en sta geregeld even op. Als jij beweegt doen je darmen dat ook!

5. Pre- en probiotica
Prebiotica is voedsel voor je goede darmbacteriën, zodat ze voldoende te eten hebben en kunnen helpen om (weer) in balans te komen.
In probiotica zitten de goede darmbacteriën. Je kunt ze uit een potje halen (vraag dan wel even welke ;-)), maar ook uit voeding, zoals zuurkool, yoghurt, kefir, kimchi, miso en kombucha. Deze producten zitten bomvol goede, levende bacteriën.

Heb je al lange tijd last van een opgeblazen buik, buikpijn en/of een wisselende ontlasting? Laat je dan testen op bijvoorbeeld voedingsintoleranties (bloedonderzoek) of parasieten (ontlastingsonderzoek). Dikke kans dat één van deze oorzaken de boosdoener is!

Meer weten? Stuur dan gerust een berichtje ⚡️

Previous
Previous

Vermoeidheidsklachten

Next
Next

Hoe weet je dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt?