Onze hormonen in balans

ONZE HORMOONHUISHOUDING IS EEN COMPLEX SYSTEEM DAT AAN DE BASIS STAAT VAN VELE PROCESSEN IN ONS LICHAAM…

Onder ‘normale omstandigheden’ is ons lichaam in staat dit zelf te reguleren, mits we onze voeding en leefstijl op orde hebben. Hebben we één of meerdere onderdelen in dit systeem niet op orde? Dan stort het geheel als een kaartenhuis ineen. En laat dat nou net een reeks van vage klachten tot gevolg hebben.  

Wanneer jouw hormonen even de weg kwijt zijn kun je last krijgen van allerlei ‘vage klachten’, zoals… komt ‘ie: gewichtstoename of -afname, eetbuien, veel dorst en vaak naar het toilet, vocht vasthouden, spijsverteringsproblemen, een opgeblazen gevoel, huidproblemen (acne, eczeem), terugkerende ontstekingen, hoofdpijn, migraine, haaruitval, broze nagels, stemmingswisselingen, angst, neerslachtigheid, concentratieproblemen, slaapproblemen, vermoeidheid, laag libido, vruchtbaarheidsproblemen, gewricht- en/of spierpijn, opgejaagd gevoel en PMS. Klachten die ons gedurende de dag veel energie kosten en ons weerhouden van de dingen die we overdag graag zouden willen doen. 

Wat kun je zelf doen om jouw hormoonhuishouding zo goed mogelijk in balans te houden?

Hierbij is niet alleen de juiste voeding van belang, maar ook weer beweging en ontspanning (stress verminderen). En daar is ‘ie dus weer: voeding, beweging én ontspanning voor een optimale hormoonbalans.

VOEDING

De dagelijkse voeding voor een optimale hormoonbalans bestaat vooral uit verse groenten, fruit, zaden, noten, peulvruchten en volkoren producten. Ook vette vis, zoals haring, sardines, makreel en zalm en gevogelte (mits hormoonvrij) mogen in je menu niet ontbreken. 

Voeding die je beter kunt schrappen uit je voedingspatroon zijn: alle suiker en suikerhoudende producten, zout, koffie, frisdrank, alcohol, varkensvlees, dierlijke vetten, geharde vetten, margarine, alle gebakken en gefrituurde voedingsmiddelen.

BEWEGING

Tijdens het bewegen/sporten worden gelukshormonen als endorfine en dopamine aangemaakt. Deze hormonen reguleren de aanmaak van cortisol (ons stresshormoon). Daarnaast zorgt beweging ervoor dat je lichaam en geest sterker en veerkrachtiger worden zodat je stresssituaties beter de baas bent. 

Wandel bijvoorbeeld een half uur per dag en probeer een aantal keren per week een sport te doen die je leuk vindt. Een combi van kracht, flexibiliteit en cardio is mooi, zoals een HIT-training afwisselend met yoga. Heb je gelijk ook wat ontspanning te pakken!

Heb je een zittend beroep? Zorg er dan voor dat je minstens ieder uur even opstaat van je werkplek. Loop naar het toilet, pak wat te drinken of doe je telefoontjes staand of lopend.

ONTSPANNING

De hormoonbalans wordt vaak ontregeld door (langdurige) stress. Onze grootste verstoorder van je hele hormoonhuishouding is cortisol en is daarmee een echte sloophamer voor je lichaam. Cortisol kan namelijk letterlijk de eiwitten van je haren, nagels, huid en spieren opeten, want je lichaam heeft al die eiwitten hard nodig. Je lichaam zal er alles aan doen om je te laten overleven: met brokkelige nagels, een rimpelige huid en haaruitval tot gevolg. Ontspanning dus! 

Slaap in ieder geval voldoende (gemiddeld 8 uur per nacht). Voldoende slaap is al enorm belangrijk als het gaat om een goede hormoonhuishouding. 

Zoek en vind daarnaast een gezonde vorm van ontspanning waardoor je ook écht ontspant, wat dat ook maar voor jou is. Hierbij kun je denken aan (yin)yoga, een wandeling in de natuur, het lezen van een boek of meditatie. 

Heb je hier nog vragen over? Stuur gerust een berichtje of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in!

Previous
Previous

Tips voor een goede hormoonbalans