Hoe onze darmen onze hersenen beïnvloeden en andersom

Een onderbuikgevoel hebben, een knoop in je maag, vlinders in je buik of het in je broek doen van angst; het zijn allemaal lichamelijke uitingen van een mentale status. Je hebt vast weleens gelezen dat onze darmen ons ‘tweede brein’ zijn. Onze hersenen staan namelijk constant in contact met dit tweede brein in je buik. Maar hoe zit dit nu precies? En hoe kun je rust in je hoofd én in je buik ervaren? Ik leg het je uit!

Je hersenen geven constant informatie door aan je darmbrein en andersom. Via de darm-hersen-as wordt er de hele dag (en nacht) door gecommuniceerd. Wanneer deze communicatie niet helemaal lekker verloopt kun je klachten krijgen. Jouw darmflora (dit zijn de bacteriën in je darmen) spelen hierbij een belangrijke rol. Zo wordt 90% van het gelukshormoon serotonine in je darmen aangemaakt (!). Dus nu snap je vast dat wanneer je darmflora uit balans raakt door bijvoorbeeld ongezonde voeding, medicijngebruik of voedingsintoleranties dit van grote invloed kan zijn op hoe je je voelt.

En andersom is ook gebleken dat bij mensen met neerslachtige gedachtes en stress- en angstklachten, vaker darmklachten voorkomen en vaker de diagnose PDS wordt gesteld.

Maar wat kun je nu zelf doen om de balans te herstellen? Het is áltijd tweeledig; zorg goed voor beiden! Voor je buik dus en voor je hoofd. Want heb je darmklachten en pak je alleen je voeding aan? Dan ga je er zeker niet komen. En andersom geldt dit ook. Pak je alleen je mentale gezondheid aan, dan gaat ook je buik niet rustiger worden.

🍏 Gezonde voeding
Eet zo puur en natuurlijk mogelijk met minimaal 400-500 gram verse groenten per dag. Zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen en geen geraffineerde suikers. Hoe gezonder je darmflora, hoe beter de aanmaak van belangrijke hormonen en hoe sterker je immuunsysteem.

🧘🏼‍♀️ Mentale gezondheid
Daarnaast is het ook heel belangrijk om je mentale gezondheid aan te pakken. Ben jij gevoelig voor stress? Zorg dan zeker voor meer ontspanning en rustmomenten in je leven. Meditatie, yoga en mindfulness kunnen je hier goed bij helpen. Word je hoofd blij van en hiermee ook je buik :-).

Kom je er zelf niet uit? Dan kunnen we hier samen naar kijken!

Previous
Previous

De mogelijke oorzaken van een opgeblazen buik

Next
Next

Intolerantie-onderzoek